Rapport från Let´s talk #metoo- konferensen

Är #metoo över? Allt är så tyst! Vad händer? Vi fick en tydligare lägesbild på den nationella konferensen Let´s talk #metoo den 30 augusti 2018. En heldag med späckat program och talarna var några av giganterna inom jämställdhet.

Maria Larsson från Clever Collaboration Group var med och startade polisen #metoo- upprop #nödvärn och var en av talarna. Här följer hennes sammanfattning av dagen:

Alexandra Pascalidou, författare och debattör, är först ut. Hon sätter #metoo i en historisk kontext från demokratins rötter och de grekiska gudarna. De var visserligen jämställda till antalet men brottades ändå med samma typ av problem, som vi mer jordnära varelser gör än idag. Alexandra berättar om sig själv på ett mycket modigt och utlämnande sätt. Alla som lyssnade kände på riktigt vad #metoo egentligen handlar om. Hennes två senaste böcker ”metoo: Så går vi vidare Röster, redskap och råd” och ”Mammorna” är viktiga för att förstå varför vi måste agera och vad vi måste göra framåt.

Ninni Carlsson, forskare vid Göteborgs universitet, berättar om sin forskning kring kvinnor som blivit utsatta sexuella övergrepp som barn. Hennes senaste avhandling heter ”Avslöjandets tid” och där har Ninni har tittat på hur bearbetningen sett ut och vilka faktorer som varit läkande eller bidragit till upprättelse. Mycket spännande forskning som finns att ladda ner här: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/19727?locale=sv

Maria Larsson tar oss med rakt in i kraften och bruset av polisen #metoo- upprop. Hon berättar om medgångar och om oväntade motgångar i deras arbete för en: ”En inkluderande polisorganisation där alla kan nå sin fulla potential”. De hämtar inspiration från Gandhi och på det sätt som han lyckades fälla det orättfärdiga Brittiska styret i Indien.
#nödvärn har märkligt nog haft större framgångar utomlands, där de tagit namnet #policetoo. #metoo borde bli världens största demokrati-projekt.

Sen fick alla i publiken vara med i en digital workshop ihop med Pierre Wettergren på Clever Collaboration Group. Det digitala gruppbeslutsstödet MeetingSphere gör att alla kan medverka anonymt och kan gå in i svåra frågor för att lyfta på de verkligt tuffa stenarna tillsammans. Det blir som en visselblåsarfunktion i realtid där man samtidigt tar fram en handlingsplan tillsammans, helt demokratiskt.
Här kan du läsa mer om #nödvärn

Lisa Nordström från Jämställdhetsmyndigheten berättar om deras uppdrag och vad det ger för möjligheter. Vi fick en mycket intressant och givande inblick i hur de som helt nystartad myndighet mitt under #metoo försöker se vad de ska hjälpa till med på bästa sätt. Vi fick en positiv bild av en myndighet som förstår problematiken och verkligen vill förändring! Heja på!

Linnea Claeson pratade om civilkurage. Med en oerhörd skärpa tog hon upp olika situationer och vilka val vi har. Valet att visa kurage eller att vara en liten lort! Om att våga säga ifrån när man hör eller ser något kränkande. Linnea tar upp vilka skadeverkningar porren medför. Hur porrkonsumtionen går långt ner i åldrarna och ger unga en skev bild om sex. Hon uppmanade oss till att prata med våra barn om porr och tipsade om att se dokumentären Pornland. (http://unizon.se/pornland

Katarina Wennstam, författare och debattör, förläste om sin resa från journalist till att skriva om brottsutsatthet och #metoo, långt innan begreppet ens fanns. Hon gav exempel på hur vi ser på sexualbrottsoffer jämfört med andra brottsoffer. Hennes analys är knivskarp och det blir obehagligt att förstå hur illa samhället tar hand om sexualbrottsoffer. Lyssna gärna på Katarinas sommarprat:  

En paneldebatt avslutande dagen och då medverkade även Tara Twana, s-politiker för att ge den politiska synen på #metoo. Aktuellt och angeläget!

Ninni Carlsson, Katarina Wennstam, Tara Twana, Linnea Claesson, Maria Larsson.
Foto: Pierre Wettergren

Dagen bjöd på både hopp och förtvivlan men känslan som fanns kvar var ändå att allt är möjligt! #metoo har bara börjat!

Tack till konferencier Katarina Wennstam och Offentliga utbildningar som anordnade eventet!

Chinese (Simplified)EnglishFrenchGermanSpanishSwedish
%d bloggers like this: