Clever Digifika 6 Thomas Larsson: Vattna rötterna, då finns det inget som kan stå emot!

Thomas Larsson var VD på sex av sju bolag i WH bolagens koncern och trött på alla rykten som gick runt i byggbranschen. Att hantverkare alltid var sena, smutsade ner och att fakturan alltid tycktes bli högre än överenskommet. Det behövdes en förändring. En förändring där kunderna kände trygghet och medarbetarna upplevde trivsel och glädje att gå till arbetet. 

Thomas startade en undersökning, och gick ut och frågade kunderna vilka förväntningar som fanns på bolaget som leverantör. Det personliga mötet, återkoppling mellan kund och leverantör samt problemlösning visade sig vara det som betydde mest för kunderna. 

Efter undersökningen var det enklare för Thomas att lägga en plan på hur arbetssättet skulle ske och utvecklas i rätt riktning. Hans tillvägagångssätt skulle bygga på beteendevetenskap. Han ville skapa en arbetsplats där alla går till jobbet för att dom vill, inte för att dom måste! 

“Vi måste ha allt fokus på att vattna rötterna, då finns det inget som kan stå emot!” 

Thomas berättade vidare att det blev en utmaning att få styrelsen att förstå sig på en affärsidé som byggde på beteendevetenskap och en satsning på varje individ. På dom flesta styrelsers agenda fokuseras det väldigt mycket på ekonomi och det som redan har hänt.

När Thomas gick ut till medarbetarna och lät alla få bidra med sin åsikt om hur man ska bete sig på arbetsplatsen, vad ska man göra om någon har en dålig dag tex så kom många brister, idéer och synpunkter fram. Bolaget formade en jobbstruktur som kallades ”Normer för Beteende” utifrån medarbetarnas synpunkter, vilket ledde till ett gemensamt arbetssätt. Utmaningar inom ledarskapet ledde till omorganiseringar och ledarutveckling. Thomas säger med egna ord “Jag hade fokus på att vattna rötterna och då finns det inget som kan stå emot!”. 

WH bolagen har gått från 54% nöjda medarbetare till 94%. WH Bolagens progress har även resulterat till att de utvecklat sitt samhällsengagemang vilket idag grundar sig helt på vad medarbetarna har uttryckt är viktigt för dom.  Medarbetarna ville se att dom gjorde skillnad för barnen i sitt närområde. Därför ingick WH Bolagen ett avtal med Gbg,s Stadsmission där man bland annat skänker summan för medarbetarnas julgåvor till behövande familjer som själva inte har råd att köpa julklappar. Detta är något som medarbetarna själva har föreslagit. Denna typen av samhällsengagemang stärker teamkänslan oerhört i bolaget. 

Deltagarna på digifikan uttryckte stor glädje att få lyssna på Thomas som berättade om hur han byggde och utvecklade bolaget med målet att alla trivs och tycker det är kul att gå till jobbet. Stort tack Thomas Larsson! 

När vi nu ser tillbaka inser vi att vi haft så många spännande möten och samtal under vårens Clever Digifika. Digifika tar nu semester och önskar dig välkommen tillbaka till hösten då vi har en gediget schema över riktigt spännande gäster.

Clever Collaboration Group önskar dig en riktigt härlig sommar!

Teman Clever Digifika Hösten 2020

Onsdag 19 augusti kl 10.00
Healthy Workplace – ett samtal kring hur vi kan utveckla hälsosamma och hållbara medarbetare och verksamheter med Jan Winroth (Högskolan Väst och Institutet för stressmedicin)

Onsdag 2 september kl 10.00
I skuggan av strålkastarens ljus – vad händer när chefen inte ser på? med Dr Jan Wickenberg (Chalmers University of Technology)

Onsdag 16 september kl 10.00
Arbetsmiljö som en del av verksamhetsplaneringen- hur myndigheten arbetar med strategiskt arbetsmiljöarbete med Nina Bengtsson (Arbetsförmedlingen)

Onsdag 30 september kl 10.00
A piece of the boardroom pie – ett samtal om vad som driver styrelsers engagemang i hälsa- och arbetsmiljöfrågor med dr Caroline Lornudd (Lornudd Consulting AB, Karolinska Institutet)

Onsdag 14 oktober kl 10.00-10.30
Combating sexual haressment – a conversation about research on sexual haressment in Bosnia and Herzegovina with J.D. Lejla Gacanica (This Clever Digifika will be in english.)

Nya gäster

Har du ett tema inom Säkerhet och Arbetsmiljö du skulle vilja lyfta på Clever Digifika kan du tipsa oss om spännande gäster. Hör i så fall av dig till hello@ccgeurope.com.

Tidigare teman (klicka på länken för att läsa en sammanfattning)

– Transformation Rwanda- ett samtal om socialt, kommersiellt och hållbart entrepenörskap i Rwanda med Ola Ekman
– Informationssäkra din verksamhet! med Björn Bengtsson (2bSec)
– Våld i nära relation! Hur kan arbetsplatsen hjälpa? med Maria Larsson (Clever Collaboration Group)
– Arbetsmiljöarbete från hemmakontoret med Carolin Wilhelm (Clever Collaboration Group)
– Risk- och konsekvensanalys i Coronas spår med Pierre Wettergren (Clever Collaboration Group)

GDPR: I och med anmälan till Clever Digifika godkänner du att vi sparar din e-postadress för framtida inbjudningar till event och aktiviteter. Din e-postadress kan komma att bli synlig för övrig deltagare i samband med utskick av länk. Du kan när som helst höra av dig till hello@ccgeurope.com och be om att bli raderad från maillista. Vi tar inga bilder på mötet och inget spelas in. Du väljer själv om du vill delta med din kamera på eller av.

Chinese (Simplified)EnglishFrenchGermanSpanishSwedish
%d bloggers like this: