Clever Digifika 2 Carolin Wilhelm: Hälsa & arbetsmiljö på hemmakontoret!

Ännu en öppen digifika för ALLA, genomförd! Det är jättespännande att se vilka som kommer och fikar med oss varannan vecka! Idag pratade Carolin Wilhelm om vad man kan tänka på när man arbetar hemifrån ur en fysisk, psykisk och social aspekt. Arbetsgivaren har ett stort ansvar att driva det systematiska arbetet och bjuda in till delaktighet och som kollegor kan man göra mycket för att peppa och stötta varandra.

Carolin arbetar med främjande arbetsmiljöfrågor på strategisk nivå och är en uppskattad yogalärare. I samtalet med Carolin fick alla komma med sina idéer om vad man kan göra för att få distansarbetet att fungera så bra som möjligt!

Lite tips från vårt samtal kring distansarbete:

Struktur: Videomöten synliggör hur viktigt det är med struktur och metodik för att säkerställa att alla kommer till tals på lika villkor. Det är önskvärt med tydlig agenda och mötesledare. Videomöten kan upplevas vara mer effektiva än vanliga, kan det vara att vi förstår vikten av förberedelser? Ett tips är att ALLA är på distans, än att några sitter i ett konferensrum och resten är på distans.

Fysiskt: Gå gärna till och från jobbet även om du arbetar hemma genom att gå ett varv runt kvarteret och ta en lunchpromenad. Försök att variera din arbetsställning i hemmet för att få variation, glöm inte bort att andas och rör på dig under videosamtal. Ta walk and talk möten, antingen att ni går med kollegan eller pratar i telefon. Utmana kollegorna att gå 2000 fler steg/dag än vanligt via en app (rekommenderat är 10000-12000 steg/dag, men den bästa rörelsen är den som blir av så alla steg räknas!). Höj pulsen 3 gånger 10 min varje dag!

Psykiskt: Var uppmärksam på hur du mår psykiskt. Sätt upp rutiner som liknar en vanlig arbetsdag. Gå upp en viss tid. Klä dig så du känner dig bekväm eller fin, ta pauser och gör roliga saker. Ha det fint runt dig. Var snäll mot dig själv. Yoga och djupandning reducerar stress och hjälper dig att minska den kognitiva belastningen genom att komma i kontakt med kroppen då arbetet sker mycket digitalt.

Socialt: Boka in regelbunden digifika med kollegorna. Se till att du träffa människor digitalt eller irl men såklart med hänsyn till de restriktioner som Folkhälsomyndigheten ger ut. Utan symptom kan du träffa andra utomhus om ni håller behörigt avstånd.

Kommande Clever Digifika med tema och gästföreläsare:

Onsdag 27 maj kl 10.00
Våld i nära relation och arbete hemifrån? Hur funkar det? – med Maria Larsson , Clever Collaboration Group

Onsdag 10 juni kl 10.00
Informationssäkra din verksamhet! med Björn Bengtsson, 2bSec

Onsdag 8 juli kl 10.00
Går jag till jobbet för att jag vill eller måste? – Ett samtal om medarbetarengagemang med Thomas Larsson, EQonsulting

Onsdag 22 juli kl 10.00
Smygmeditera dig pigg på jobbet! – ett samtal med yogalärare och fd Polis Helen Persson, Föreningen Yogafamiljen


Här är länken till sidan där du hittar Zoomlänk till Clever Digifika, varannan onsdag kl 10. Om du har facebook så kan du anmäla ditt intresse till vårt event Clever Digifika så får du påminnelser när det är dags.

Vi ses på nästa digifika!
Allt gott! / CCG- teamet

EnglishSwedish
%d bloggers like this: